Poletište Drvar

Drvar, BiH - 80260

Kontakt telefon

(+387) 065 821 502

Kontakt e-mail

info@paraglajdingdrvar.com

O nama

Priča o nama

Paraglajding klub Drvar

Prvi letovi u Drvaru počinju 2017. godine, kada je naš zemljak i predsjednik kluba – Marko Zarač, na planinarenju upoznao drugara koji se bavio paraglajdingom. Taj drugar je čuo da je nekad osamdesetih godina neko letio sa brda Kruškovac, pa su se dogovorili da pokušaju pronaći to mjesto. I uspjeli su! On je tada poletio i letio nekih sat vremena i odmah je predložio da naprave druženje na kojem bi se okupio veći broj paraglajderista. 25.5.2017. godine organizovali su to druženje, gdje dolazi tridesetak pilota i prave nezaboravno druženje, poslije kojeg su odmah znali da su otkrili jedan od najvećih potencijala za paraglajding u ovom dijelu Evrope.. Nakon tog druženja, Marko odlazi na Školsko brdo i tu pravi svoje prve paraglajding korake, nakon čega počinje praviti i ozbiljno paraglajding poletište u Drvaru. 2018. godine, u martu, registruje klub i tada sve počinje.

Paraglajding klub Drvar

2021.godine Paragljading klub Drvar organizuje prvo takmičenje u preletu, gdje učešće uzima oko 80 pilota, 2022. organizuju državno prvenstvo Srbije i BiH, gdje je učešće uzelo oko 60 takmičara, da bi 2023. godine napravili ‘predsvjetski kup’ gdje je učešće uzelo oko 100 takmičara. Takmičenje je bilo izuzetno dobro organizovano.

Šta je jos važno za Drvar, da je sa poletišta Kruškovac u Drvaru napravljen državni rekord u duzini preleta od 201.5 km! Rekord su napravili dvojica pilota iz Ljubuskog: Branimir Mandic i Kristijan Medic. Drvar su posjetili neki od najboljih svjetskih pilota medju njima i Godfry Vanees.

Radujemo se što će se u Drvaru, od 19. avgusta do 24. avgusta 2024. godine, održati Desant na Drvar 2024. Ovaj FAI 2 događaj je Nacionalno prvenstvo Bosne i Hercegovine i 4. kolo Srpske lige.

Paraglajding klub Drvar
Paraglajding klub Drvar

Paraglajding je relativno nov ali i sve popularniji sport u Drvaru

Klub je zvanično osnovan početkom 2020. godine i trenutno ima oko 20 članova/pilota. Poletanje se odvija sa poletišta Kruškovac i Bastaška greda.

zeljko-ovuka
Željko Ovuka

Sekretar VSS

Drvar je grad kojem se stalno vraćam, zbog savršenih uslova za let i najboljih domaćina.

Paraglajding klub Drvar
Paraglajding klub Drvar

Zašto izabrati nas?

Profesionalni paraglajderi kojima se vjeruje

Svi članovi našeg Paraglajding kluba Drvar imaju trocifren ili četverocifren broj letova, sa višegodišnjim iskustvom, a nadasve neizmjerljivu ljubav prema paraglajdingu.

Ako želite paraglajding iskustvo sa nama, ne okljevajte da nas kontaktirate!

Pozovite nas ili nam pošaljite poruku. Uvijek ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja i poruke.
Uprava kluba

Paraglajding klub Drvar

Mi smo tim entuzijasta i profesionalaca koji žive za paraglajding i svaki novi paraglajding let.

marko zarac - paraglajding klub drvar

Marko Zarač

Predsjednik
miladin grubor - paraglajding klub drvar

Miladin Grubor

Potpredsjednik
zeljko ovuka - paraglajding klub drvar

Željko Ovuka

Potpredsjednik